copyrightlifebyan.jpg

'Verkeersregels' voor de nieuwe realiteit

Als doorwinterde hardlopers kunnen we hier in de Lage Landen erg blij zijn: we mogen nog steeds onze rondjes maken. En wanneer we door onze instagramfeed scrollen, dan valt het op dat we onze sport nu nog harder gaan appreciëren.

Wat ook opvalt op onze trainingsrondjes: omdat outside nog steeds free is, zien we héél veel mensen op de wandelpaden. Ze ontdekken dat je met 2 benen niet enkel in de zetel kan liggen, maar er ook mee kunt gaan wandelen, fietsen en lopen. En daarom: enkele tips voor deze newbies. Want goede afspraken maken goede vrienden.

1. Gegroet!

Een opgestoken hand, een knipoog, een vriendelijk woord: we’re all in this together. Groet mekaar dus. Als lopers doen we dit (hopelijk) al langer.

2. Maak plaats, maak plaats, maak plaats.

Niet dat we zo een ongelofelijke haast hebben, maar ook bij de ‘trage weggebruikers’ geldt er een rangorde: je past je aan aan de snellere medemens, je zet een pasje opzij. Dus fietser > loper > wandelaar. Dat is het veiligst: wanneer een fietser of een loper moeten uitwijken, dan is dat gevaarlijker dan een wandelaar. We voorkomen graag valpartijen, botsingen of omgeslagen voeten. Gebruik als fietser wel je bel of stem, thanks voor de aanvulling Karen Goubert! En Sigrid Merckx attendeert ons ook nog op het feit dat je rechts moet houden, net zoals met de wagen ?
Voor alle duidelijkheid: wanneer je op de openbare weg loopt en er géén voetpad is, dan moet je als loper links lopen (dat is de wet!). Maar omdat ik daar niet vaak loop, redeneer ik niet vanuit standpunt openbare weg ?

3. Social distancing.

Alleen of met 2 is de Gouden Regel. Met 2? Let dan op die 1,5 meter. Bevind je je op een veelgebruikt pad? Pas je dan aan en wandel/loop/fiets niet naast maar achter mekaar. Zo moet niemand zich oncomfortabel voelen door jullie ‘in het midden’ te passeren.

4. Doe het doordacht.

Heb je ‘dankzij’ de maatregelen de liefde voor het actieve buitenleven weer ontdekt? Mooi zo! Bouw toch wat voorzichtigheid in en bouw op. Zeker in Coronatijden is haast en spoed zelden goed.

5. Respecteer je omgeving.

Gisteren zag ik nog een facebookpost passeren van een lokaal natuurgebied, over het extra afval dat er nu aangetroffen wordt maar ook dat ze schade aan omheiningen moesten vaststellen. Zie je dit gebeuren? Heb durf en spreek die mensen aan.

6. Honden aan de leiband

Ik ben een ongelofelijke dierenvriend (de niet-sportgerelateerde foto’s op mijn persoonlijke Instagram zijn vooral foto’s van Gaston, een Vlaamse Reus – zo word ik dus geen runfluencer ?). Maar de afgelopen dagen zag ik baasjes die hun honden los lieten lopen in natuurgebied. Ze doen uiteraard niets, maar de regels zijn niet veranderd tijdens deze semi-lockdown: graag aan de leiband. Persoonlijke ervaring enkele jaren geleden: de schattigste golden retriever ooit dacht dat ik liep om met hem te spelen. Doggo achter mij aan, sprong omhoog en down we went.


Met die 6 puntjes komen we al érg ver. Moet lukken! Willen we dat afspreken? ?

Heb je zelf nog aanvullingen? Mail ze naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., dan kunnen we eventueel het lijstje bijvullen!


About the author
Christophe Roosen is co-founder van trenara en 'de coach'. Loopt sinds zijn 11e en liet in 2016 zijn achillespees doorknippen. De liefde voor de sport werd enkel groter: na zijn revalidatie liep hij zijn eerste marathon, die van Valencia 2017, in 2u58'47. Zijn besttijd staat na 4 marathons op 2u38'57.

Lid van team paluko en RUN TMC.
Volg hem op http://www.instagram.com/chroosen.
Mail hem op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

The most personal running coach app. Whatever goal, whatever fitness level: we'll get you there. As for now: follow our startup journey!

Contact Us

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.